گرم شدن هوا يکي از دلايلي است که باعث ميشود جنگلها دچار آتشسوزي شوند، اما نقش انسان در نابودي جنگلها و مراتع بسيار پررنگ است و نميتوان از آن غافل شد.
به گزارش
هفت چشمه به نقل از
جهانبين نيوز؛ همهساله با شروع فصل تابستان شاهد وقوع آتشسوزي در مراتع و جنگلها هستيم که متاسفانه در اثر وقوع آن بخش زيادي از جنگلها از بين ميرود و عوامل انساني و طبيعي در پديد آمدن اين حوادث دخيل است.
گرم شدن هوا يکي از دلايلي است که باعث ميشود جنگلها دچار آتشسوزي شوند، اما نقش انسان در نابودي جنگلها و مراتع بسيار پررنگ است و نميتوان از آن غافل شد.
بر پا کردن آتش توسط کشاورزان، چوپانان و گردشگران در مراتع و جنگلها، رها کردن اشيايي که همانند ذرهبين عمل ميکنند در اين مکانها و... ازجمله عواملي هستند که باعث بروز آتشسوزي و نابودي جنگلها و مراتع ميشوند.
از آنجايي که چهارمحال و بختياري ۳۱۱ هزار هکتار مساحت جنگلي دارد و با توجه به خشکساليهاي اخير و گرم شدن هوا خصوصا در سال جاري خطر و احتمال وقوع آتشسوزي در جنگلهاي اين استان بيش از پيش شده است.
عوامل انساني همچنان داراي رتبه نخست در وقوع آتشسوزي در جنگلها
حسن عسگري جانشين يگان حفاظت منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري در گفتوگو با
جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: عوامل انساني که اکثرا بهصورت غيرعمدي رخ ميدهد ازجمله علل مهم و اساسي در وقوع آتشسوزي در جنگلهاي اين استان است و همچنان اين عامل رتبه نخست را در بين ساير عوامل به خود اختصاص داده است.
وي با بيان اينکه از ابتداي امسال تاکنون چهار مورد آتشسوزي در ۱/۶ هکتار از جنگلها و مراتع اين استان به وقوع پيوسته است يادآور شد: ۰/۸ هکتار از آن مربوط به مراتع و ۰/۸ هکتار مربوط به جنگلها است.
عسگري خاطرنشان کرد: در مدت مشابه سال گذشته هيچ موردي از آتشسوزي نداشتيم و علت آن تداوم و ادامهدار شدن بارشها بود.
گرماي هوا تشديدکننده احتمال وقوع حريق در جنگلها
جانشين يگان حفاظت منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري با اشاره به کاهش بارشها و افزايش دما اضافه کرد: امسال اين موضوع شرايط را بگونهاي کرده که احتمال وقوع حريق در جنگلها افزايش يافته است.
وي با اشاره به برگزاري جلسات کميته حفاظت و حمايت از منابع طبيعي با موضوع اطفاء حريق در فرمانداريها به رياست فرمانداران هر شهرستان با حضور کليه دستگاههاي لشکري و کشوري بهمنظور جلب مشارکت آنان در اطفاء حريق جنگلها و مرتع استان يادآور شد: برقراري کشيکهاي ۲۴ ساعته اطفاء حريق در اين استان و شهرستانها حتي در روزهاي تعطيل از ديگر اقدامات صورت گرفته در اين زمينه است.
عسگري ادامه داد: ساماندهي محافظان افتخاري و برگزاري کلاسهاي آموزشي ترويجي حريق از ديگر اقداماتي است که براي پيشگيري از وقوع آتشسوزي و پيشگيري از حريق احتمالي صورت گرفته است.
پيشگيري و اطفاء حريق دو عامل مقابله در برابر آتشسوزي جنگلها
رحمان توکلي سرپرست معاونت حفاظت و امور اراضي منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري در گفتوگو با
جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: يکي از مخاطراتي که در حوزه منابع طبيعي مطرح است، بحث حريق است.
وي با بيان اينکه در زمينه مديريت حريق به دو صورت و از دو طريق سعي ميشود در کاهش اين مخاطره مديريت صورت گيرد تاکيد کرد: مديريت از طريق برنامهريزي براي پيشگيري و جلوگيري از حريق و مديريت و برنامهريزي براي اطفاي حريق در زمان آتشسوزي اين دو شيوه مديريت را تشکيل ميدهند.
توکلي افزود: در بحث پيشگيري از حريق در کل کشور و استان با توجه به اينکه همواره پيشگيري بهتر از درمان است ما نيز معتقديم پيشگيري از حريق بسيار مهم است و در اين زمينه يکي از کليديترين اقدامات بحث اطلاعرساني، آگاهيبخشي و آموزش جوامع محلي و مردم است.
سرپرست معاونت حفاظت و امور اراضي منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري ادامه داد: اگر ما بتوانيم حفاظت از منابع طبيعي را بهعنوان يک ارزش مطرح کنيم که در سالهاي اخير روي آن بسيار کار شده تا منابع طبيعي بهعنوان ارزش در ذهن مردم بهواسطه آگاهيبخشي براي افزايش دانش عمومي، نهادينه شود، بهصورت مستقيم در پيشگيري از آتشسوزي تاثيرگذار است.
سه تا ۱۰ سال محکوميت در انتظار مجرمان آتشسوزي عمدي در جنگلها
وي با اشاره به اينکه چه در ايران و چه در بقيه کشورها قوانين و مقررات در بحث حريق قوانين سختگيرانهاي است که بهمنظور ايجاد اثر بازدارندگي اين قوانين مطرح شده است گفت: ماده ۴۷ قانون حفاظت از جنگلها و مراتع بيان ميدارد اگر ايجاد حريق در جنگلها و مراتع بهصورت عمدي صورت گيرد سه تا ۱۰ سال محکوميت براي مجرم مدنظر قانونگذار قرار ميگيرد.
توکلي با اشاره به گشتهاي مراقبتي و کشيکهاي حريق بهعنوان اقدامي جهت پيشگيري از وقوع آتشسوزيسوزي در مراتع و جنگلها ياد کرد و بيان داشت: ايجاد ايستگاههاي ديدباني بهمنظور اطلاعرساني در مباحث آتشسوزي مورد ديگري است که در بحث پيشگيري از حريق مدنظر قرار گرفته است.
سرپرست معاونت حفاظت و امور اراضي منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري گفت: با توجه به اهميتي که جنگلها و مراتع و کارکردهاي اکولوژي و زيستبومي که اين منابع خدادادي دارند، ميطلبد که همه مردم و جوامع محلي که ارتباط مستقيم با اين عرصههاي منابع طبيعي دارند با اطلاع از اين اهميت همکاري لازم را در اين زمينه داشته باشند و براي مديريت آتشسوزي تلاش کرده و وقوع آن را به حداقل برسانيم.
به گزارش
جهانبين نيوز؛ جنگلها اين نعمتهاي خدادادي به عنوان ششهاي زمين در اختيار ما قرار داده شدهاند و ميطلبد همگان در حفظ و نگهداري آنها بکوشيم چراکه شکلگيري جنگل ساليان سال زمان ميبرد و بيانصافيست بياحتياطي و عدم توجه ما جنگلي در آتش بسوزد و اين موضوع سبب شود که نسلهاي آينده از چنين گنجينههاي بزرگي محروم شوند.
انتهاي پيام/۱۰۲۶ج